Építkezések munkavédelme

Az EHSM Labor Kft. teljeskörű munka- és tűzvédelmi szolgáltatást nyújt építőipari vállalkozások számára. Célunk, hogy segítsünk a szigorú törvényi előírásoknak való megfelelést, a munkabalesetek megelőzését és a bírságok elkerülését.
Miben tud cégünk segíteni Önnek?

Elkészítjük az Ön építkezési munkahelyére vonatkozó speciális dokumentumokat, mint például:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     • Kockázatértékelés: A megelőzés egyik eszköze a kockázatértékelés, feltárja és meghatározza mindazokat a valószínűsíthetően bekövetkező egészségkárosító hatásokat és veszélyforrásokat, amelyek a munkafeladatokat végzőkre veszélyt vagy károsodást jelenthetnek. Célja olyan intézkedések meghatározása, amelyekkel a kockázat mértéke elfogadható mértékűre csökkenthető, valamint alacsony szinten tartható. Kockázatértékelést a tevékenység megkezdése előtt, háromévente, indokolt esetben – pl. tevékenység megváltozása -, valamint soron kívül – tevékenység, technológia, munkavégzés módjának hiányosságaival összefüggésben munkabaleset, megbetegedés történt- szükséges elkészíteni.

• Egyéni védőeszköz szabályzat: Egyéni védőeszköz minden olyan eszköz, amelyet a munkavállaló azért visel vagy tart magánál, hogy az a munkavégzésből eredő kockázatokat, az egészséget nem veszélyeztető mértékűre csökkentse.
Nem minősül védőeszköznek a közönséges munkaruha, amelyet nem a munkavállaló biztonságának és egészségének védelmére terveztek.

• Orvosi alkalmassági vizsgálatok rendje: Munkába állás előtt a munkavállalónak előzetes munkaköri alkalmassági vizsgálaton kell részt vennie. A vizsgálatok elvégzésének rendjét és eredményét a munkáltatónak írásban kell dokumentálnia.

• Veszélyes gépek felülvizsgálati jegyzőkönyvei: A biztonságos műszaki állapot megőrzése érdekében időszakos biztonsági felülvizsgálat alá kell vonni a veszélyes technológiát, valamint veszélyes munkaeszközt, amelyek rendeltetésszerű és biztonságos üzemeltetéséhez, használatához vonatkozó dokumentáció előírja. Veszélyes az a munkaeszköz, amelynél a munkavállalók egészsége, testi épsége, biztonsága megfelelő védelem hiányában károsító hatásnak lehet kitéve.

• Biztonsági és egészségvédelmi terv: Építési tevékenység során a kivitelező köteles munkavédelmi koordinátort igénybe venni. A munkavédelmi koordinátor az építőipari terv készítése és kivitelezése során biztonsági és egészségvédelmi terv készítésével vesz részt.

Munkavédelmi koordinátor feladatai:

• koordinálja a munkavédelmi előírások betartatását a kivitelezés során
• szakmailag ellenőrzi a biztonsági és egészségvédelmi tervet
• összeállítja a munkavédelmi követelményeket
• munkafolyamatok ellenőrzése
• közreműködik a különböző munkáltatók közti tevékenységek összehangolásában
• bontási munkálatokhoz terv készítése
• építési állványokat csak meghatározott dokumentáció alapján lehet elkészíteni, felállítani és bontani. Használatba vétel előtt dokumentáltan vizsgálatnak kell alávetni
• előzetesen és folyamatosan szükséges elvégezni:
– közlekedési útvonalak meghatározása
– hulladékkezelés szabályainak meghatározása
– tárolási területek meghatározása

Cégünk segít a munkáltatóknak a következő biztonsági intézkedéséket betartatásában, mint például:
• Biztonsági és egészségvédelmi koordinátori feladatok ellátása
• Leesés elleni védelem biztosításának ellenőrzése
• Veszélyes területek lekerítésének ellenőrzése
• Egyéni védőeszközök használatának ellenőrzése
• Emelőgépek üzembe helyezése
• Munkaterületek és dolgozók ellenőrzése
Fő feladatunk munkavédelmi koordinátorként a különböző építkezési folyamatok biztonságos összehangolása.
Ellenőrizzük az építési munkahelyeken az építési folyamatok során megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről szóló 4/2002 (II.20.) SzCsM- EüM együttes rendelet előírásainak betartását.
Munkánkra garanciát vállalunk, szolgáltatóit felelősség biztosítással rendelkezünk.

Források:
Munkavédelmi előírások az építési munkahelyeken (4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM egy. rend.)
Munkavédelmi törvény
30/1996. (XII.6.) BM rendelet a tűzvédelmi szabályzat készítéséről

Induló vállalkozások munka- és tűzvédelmi követelményei

Csikós Kristóf vagyok az EHS Műszaki Iroda Kft.-től, ( https://ehsm.hu ) és azért vagyok itt, hogy segítsek neked elkerülni a vállalkozásod megbüntetését. Aki vállalkozik, esetleg alkalmazottakat foglalkoztat, minden bizonnyal találkozott már a „munkavédelem” kifejezéssel, azzal azonban sokan nincsenek tisztában, hogy ebből kifolyólag milyen törvényi szabályok vonatkoznak rájuk.

Márpedig a szabályok be nem tartása esetén olyan, a vállalkozás számára hátrányos következményekkel vagytok kénytelenek szembenézni, mint például a leggyakoribb, a pénzbírság. De egy munkahelyi baleset esetén bekövetkezett munkaerő kiesés is vissza tudja vetni a cég bevételeit, hiszen amíg a gyógyulási időszak tart, addig értelemszerűen nem történik munkavégzés. De ugyanígy eleshetsz bizonyos pályázatoktól, amik segítségével fejleszthetnéd a vállalkozásodat. Végül, ami talán a legfontosabb, hogy egy megbírságolt céggel negatív megítélésed lesz az ügyfelek szemében. Tovább is van még!

Azért, hogy mindezeket elkerüld, összeszedtem neked a legfontosabbakat, amire egy (nem csak induló) vállalkozásnak szüksége van.

Vajon vonatkoznak-e rád az alábbi állítások?

Ha van egy céged és akár csak egy főt is foglalkoztatsz benne, akkor máris a Munkavédelmi Törvény hatálya alá esel, azaz meg kell felelned az abban leírtaknak.

Akkor, ha már öt alkalmazottad van, vagy az üzletednek van egy legalább 50 férőhelyes helyisége, legyen az kávézó, mozi, tanterem vagy iroda, akkor már figyelned kell az Országos Tűzvédelmi Szabályzatra is.

Van a munkahelyeden tűzoltókészülék, de nem tudod, milyen kell, mennyi kell és mikor kell ellenőrizni?

Esetleg pékséget, cukrászdát vagy éttermet szeretnél nyitni és nem vagy biztos az élelmiszerbiztonsági (HACCP) szabályokban?

A következő pontban megoldást kínálok neked, hogy könnyebben átláthasd ezt a kusza rendszert.

Miért vagyunk hasznosak számodra?

  • Sokaknak még tapasztalt vállalkozóként, vagy üzletemberként is gondot okoz a sok törvény és szabályzat között kiigazodni. Egy fiatal vállalkozónak, akinek annyi más dolga van, amire oda kell figyelnie, könnyen belezavarodhat az előírásokba. Ezt nem szeretném én sem, éppen ezért az EHS Műszaki Iroda Kft. egyenesen azt kínálja fel, hogy leveszi a terhet a válladról az említett feladatkörökben.
  • Komplex szolgáltatást (https://ehsm.hu/szolgaltatasok/) nyújtunk, rendszeresen elvégezzük a kötelező teendőidet és szükséges időközönként helyszíni szemle során megoldjuk az esetlegesen feltárt hiányosságokat. Bátran fordulhatsz hozzánk szaktanácsadásért a felmerült problémáiddal kapcsolatban.
  • Megfelelő képesítés birtokában ellenőrizzük a munkahelyeket, gépeket és dokumentumokat, szakszerű oktatásokat tartunk, így nem kell aggódnod amiatt, hogy egy újonnan felvett munkavállaló bizonytalan tudással áll munkába, ami esetleg balesethez vezetne.
  • Tudjuk, hogy a törvények és előírások szüntelenül változnak, éppen ezért naprakészek vagyunk és mindig ismertetjük az aktuális változást, hogy a vállalkozásod mindig megfeleljen a törvényi előírásoknak és így elkerüld a kellemetlen hatósági bírságolást.
  • Most lehet, hogy azt gondolod, hogy ez mind csak felesleges papírmunka, ami nem befolyásolja a vállalkozásod profiljának működését, de az említett folyamatok nem csak a minőségirányítási rendszerhez alapfeltételek, hanem a mindennapi biztonságos működéshez is nélkülözhetetlenek. Hiszen mindenki szeretne esténként baleset nélkül hazaérni a családjához.

Most biztos kíváncsi vagy, mi tesz minket jobbá a konkurenciánál

Széles területen szerzett tapasztalatunknak köszönhetően dolgoztunk már egyetemtől ásványvíz gyártó cégen keresztül sport boltig bezárólag. A referenciáinkat meg tudod nézni a weboldalunkon is. ( https://ehsm.hu/referenciak/ )

Rendelkezünk a törvények által előírt képesítéssel és eszközökkel.

Szolgáltatói felelősség biztosításunk kiterjed az általunk nyújtott tevékenységekre, ami annyit tesz, hogy ha egy ellenőr alapos munkánk ellenére esetleg mégis felfedez valamilyen hiányosságot a cégednél, akkor azért mi felelünk, vagyis a bírságot is mi fizetjük, így te nyugodtan koncentrálhatsz a munkádra, nem kell, hogy fájjon a fejed olyan miatt, amivel más foglalkozik.

Ha a fent olvasottak felkeltették az érdeklődésedet, további információért keress fel bátran az alábbi elérhetőségek egyikén:

https://ehsm.hu/kapcsolat/
https://www.facebook.com/ehsm.hu

A legtöbb halálos munkabaleset a kisvállalkozásoknál történt 2018-ban

A 9 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalkozásoktól érkezett a legkevesebb baleseti bejelentés 2018-ban, ám ugyanezen munkáltatói kör felelős a legtöbb halálos munkabalesetért is (34 fő!). A munkabalesetek száma az előző néhány évhez képest enyhe növekedést mutat, és jelentősen több súlyos munkahelyi baleset történt, 2017-hez képest 7,9%-os az emelkedés. Ez derült ki abból a tájékoztatóból, amit a Pénzügyminisztérium adott ki a napokban a „Munkabalesetek alakulásáról a feldolgozott munkabaleseti jegyzőkönyvek alapján” címmel. A 2018-as adatokról Gedeon András, az ALEMONA – közösség a munkavédelemért szóvivője beszélt.

A 2018-as év összefoglalásából kiderül, hogy a munkabalesetek száma az előző néhány évhez képest enyhe növekedést mutat (23 738 eset), míg a halálos munkabalestek száma (79 fő) a tavalyi évhez képest nem változott, ugyanakkor az utóbbi néhány év hasonló időszakához mérten nem mutat érdemi csökkenést sem. Súlyos kimenetelű munkahelyi baleset 2018-ban összesen 178 történt, ami az előző év azonos időszakához képest: 7,9%-os növekedést jelent.

A legtöbb munkabaleset Budapesten történt (4212), második legtöbb Pest megyében (2570), harmadik helyen Győr-Moson-Sopron megye végzett (1544 db). A legkevesebb esetet Nógrád megyéből jelentették (458 db), de Zala megyéből (519 db) és Tolna megyéből (579 db) is nagyon kis számú balesetről érkezett jelentés a munkavédelmi hatósághoz.

Cégméret szerinti bontásban a legtöbb baleset az 50-250 főt alkalmazó vállalkozásoknál történt (kkv), ahonnan összesen 7984 esetről kapott bejelentést a hatóság. A kkv szektoron belül viszont a 9 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalkozásoktól érkezett a legkevesebb baleseti bejelentés (2490 eset), ám ugyanezen munkáltatói kör felelős a legtöbb halálos munkabalesetért is (34 fő!).

A 250 fő felett (de 500 fő alatt) foglalkoztató vállalkozásoknál összesen 2549 baleset történt, míg az 500 vagy több főt foglalkoztató cégek 4 093 balesetet jelentettek (jellemzően ide tartoznak a multinacionális vállalatok is). A legtöbb baleset az eddigi évekhez hasonlóan a gépiparban (4948) és a feldolgozóiparban (4313 fő) történt.

A többi ágazattal összehasonlítva messze a legtöbb súlyos (50 fő) és halálos (22 fő) munkabaleset 2018-ben is az építőiparban következett be. A balesetet szenvedettek legtöbbször férfiak, és életkor alapján 35 éven felüliek voltak.

Fejleszteni kellene a munkahelyi biztonság kultúráját

Gedeon András, az ALEMONA – közösség a munkavédelemért szóvivője elmondta lapunknak, hogy a munkavédelmi szakemberek, vezetők mindig érdeklődéssel várják a hatóság legfrissebb munkabaleseti statisztikáját, ugyanakkor e statisztika egyes elemeit érdemes fenntartással kezelni. Elmondta, hogy noha a beküldött jegyzőkönyvek alapján képzett számadatok pontosságában nincs ok kételkedni, a számok elemzésénél, de különösen a tendenciák megállapításánál nem hagyható figyelmen kívül, hogy csak azok a munkabalesetek kerülnek be a tájékoztatóba, amelyeket a munkáltató bejelentett (vagy esetleg a hatóság más módon szerzett róla tudomást és kivizsgálta), illetve ha a baleset minimum 3 munkanap kieséssel járt.

„Minden olyan eset „láthatatlan” marad, amit a munkáltató eltitkolt, illetve, ha a bekövetkezett sérülés csak 1-2 munkanapnyi kiesést okozott, ugyanis a munkavédelmi törvény szerint csak akkor beszélhetünk munkabalesetről, ha az három munkanapot meghaladó munkaképtelenséget, illetve halált okoz. Így ami ezen kívül esik, az kimarad a statisztikából is. E tekintetben óhatatlanul felvet kérdéseket az 1-9 munkavállalót foglalkoztató vállalkozások köre (legkevesebb munkabaleset vs. legtöbb halálos munkabaleset). Félreértés ne essék, itt a munkavédelem általános állapota – illetve annak megítélése – szempontjából nem a statisztikából levont következtetések torzulása a fő probléma, sokkal inkább az, hogy e balestek körülményeinek, okainak kivizsgálása, megszűntetése is jellemzően elmarad, ami további sérülésekhez vezethet” – fejtette ki Gedeon András.

Láthatatlanok maradnak továbbá azok a balesetek is, amelyek a munkavédelmi törvény hatálya alá nem eső (nem szervezett munkavégzés keretei közt dolgozó) önfoglalkoztatókkal, például egyéni vállalkozókkal, őstermelőkkel, háztartási alkalmazottakkal történnek. A munkavédelemmel foglalkozó ALEMONA közösség tapasztalatai szerint mivel egyre több ember dönt ezek mellett a munkavállalás formák mellett (sok fiatal is a nagyobb szabadságfok, mozgástér miatt), egyre többen végeznek magas munkabaleseti kockázatú tevékenységet is közülük. Nem véletlen, hogy az unió illetékes szervezetei egyre inkább szorgalmazzák a vonatkozó jogszabályok, illetve megelőző intézkedések kiterjesztését a nem szervezett munkavégzés keretei közt dolgozó munkavállalói csoportokra is.

Ugyanakkor, a munkabaleseti statisztika jó iránymutatást ad az egyes ágazatok, vállalat típusok veszélyességének megítéléséhez. Érzékelhető, hogy a legjelentősebb munkavállalói létszámot foglalkoztató multiknál a kisebb baleseti számok nem függetlenek a fejlett, a vállalatirányításba szervesen illeszkedő, magas színvonalú munkavédelmi működéstől. De egyik oldalról a számokat, másik oldalról a munkaterületeket vizsgálva más is kitűnik:

„A magasan a legtöbb súlyos és halálos munkabalesetért felelős (e két esetben nehéz az eltitkolás) építőiparban már nem feltétlenül a forráshiány a veszélyes munkakörülményekhez vezető fő ok, sokkal inkább a változtatási szándék, a szakszerű munkavédelmi tevékenység, illetve a munkahelyi biztonság kultúrájának a hiánya” – mondta Gedeon András.